Zpravodaj číslo 1/2019 (červen 2019) - Obvodní výbor KSČM Praha 2

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Zpravodaj číslo 1/2019 (červen 2019)

Zpravodaj OV

Zpravodaj Obvodního výboru KSČM Praha 2

Již po tři roky, bezmála týden co týden, glosuje na elektronických sociálních sítích aktuální společenské dění sympatizant naší okresní stranické organizace, jistý oráč z pod severočeské Milešovky zvaný Přemysl. Povolala ho na Vyšehrad, tedy do rajónu našeho působení, jak známo, kněžna Libuše, aby jí pomohl vládnout. Pro ty, kteří nemají možnost sledovat sociální sítě, Zpravodaj nyní zveřejňuje některé letošní Přemyslovy glosy v tiskové verzi.

 
 
 

O krysách a voličích

Nevěřil jsem svým uším, když jsem nedávno slyšel na jedné z našich televizí promluvit poslankyni za ODS Němcovou, prý dámu parlamentu. Nikdy jsem si o ní nedělal velké iluze, zejména pokud jde o intelektuální zdatnost. Avšak když přirovnala voliče, byť nepřímo, ke krysám, tak mi zamrazilo. Snad ještě víc než kdysi nad proslovy Sládkových republikánů. Ne náhodou se říká, co na srdci, to na jazyku. Teď lze jen doufat, že srdíčko paní poslankyně nezatouží po vyhubení krys a v souladu s ním nepředloží ve sněmovně - jak jinak než pod praporem demokracie - příslušný zákon.

Přemysl (publikováno 7. 1. 2019)


Freude, Freude…

Není tomu tak dávno, co „hvězdička“ České televize Světlana Witovská v besedě, kterou moderovala na obrazovce, umlčela jednoho z diskutujících posměšnou poznámkou, že je ve „špatném klubu.“ Logicky vzato tak bezděky prozradila, že Česká televize je taktéž klubem. Ovšem jiným, tím „správným“, který má své členy a není ochoten vyslyšet jiné názory, než sám hlásá. Inu, Freude, Freude, vždy na tebe dojde!

Přemysl (publikováno 21. 1. 2019)


Nesmrtelná mandelinka bramborová

Koupil jsem si „chytrý“ telefon Huawei. Avšak jaké bylo mé překvapení, když při jeho prvním použití na mě mrkla mandelinka bramborová. Překvapilo mě i to, že se mandelinka dožívá až věku slona, jak mě poučili naši poslanci. Také jsem se od nich dozvěděl, že změnila místo původu: z Ameriky přesídlila do Číny. A že nejlépe se jí daří v Česku. Zde se živí výhradně chroustáním informací, které jako trus (neplést s borcem morušovým) předává do místa původu. Je na čase, aby tomu bezpečnostní služby zatnuly tipec. Jinak se našemu nepříteli dostanou do ruky přísně střežená tajemství. Třeba proč se u nás staví dálnice mnohem dráž a pomaleji než v zahraničí.

Přemysl (publikováno 28. 1. 2019)


O ruském vichru a stéblu trávy

Jakže to prý uvedl komisař Evropské unie Günther Oettinger v jakémsi německém periodiku? Že bez Evropské unie by byly v Putimském (rozuměj ruském) vichru některé země včetně Česka bezmocným stéblem trávy? Připusťme, že může mít i eurokomisař značné mezery v dějepisu (pokud ovšem místo něj nestudoval dějeBIS). Jinak by něco věděl o ruském vichru v druhé světové válce. Třeba o tom, že hlavně bez něj by potomci praotce Čecha, díky Hitlerovi a jeho soukmenovcům, byli nuceni vystřídat podřipskou kotlinu za Patagonii. A to nemluvě již o samotné existenci Evropské unie, kde pan komisař teď má teplé hnízdečko.


Přemysl (publikováno 4. 2. 2019)

Petříček s hlavou v písku

Že by socani začali hnědnout? Tomu se mi nechce věřit, i když se mě o tom snaží přesvědčit. Na výtku KSČM, proč se sociální demokrat a ministr zahraničních věcí Petříček nevyhranil na nedávné návštěvě Ukrajiny proti zdejší oslavě banderovců, kteří mají ve druhé světové válce na svědomí i mnoho volyňských Čechů, ministr uvedl, že opoziční komunisté odmítající NATO, nemají co mluvit do naší zahraniční politiky. Jak tomu rozumět? Snad ne tak, že komunisté nemají co mluvit do politiky tolerující zvěrstva banderovců, které páchali po boku německých nacistů? A že Petříček na Ukrajině před těmito zvěrstvy strkal hlavu do písku jako pštros?

Přemysl (publikováno 18. 2. 2019)


Jsme sto let za opicemi

Tedy za Evropou, potažmo Evropskou unií, která nám předepisuje nejmodernější léčbu salmonelou. Bojíme se toho, jak čert kříže. Žel, je to pozůstatek totality, v níž byla salmonela hodnocena jako zdraví škodlivá. Životadárnost salmonely pochopili Poláci a snaží se nám pomoci v jejím dovozu. Ale mínění o škodlivosti salmonely je v nás jako v koze. Aniž bychom vzali v úvahu, že je účinnou zbraní např. proti obezitě, neboť její aplikace vyžaduje také několikatýdenní dietu. Neměli bychom konečně pochopit EU v jejím nezištném úsilí o naše zdraví? Zvláště když má před volbami?

Přemysl (publikováno 4. 3. 2019)


Kdo nejde s námi, jde proti nám!

Pryč se z rádci v našich semknutých řadách… Milý čtenáři, nevrátil ses o bezmála tři čtvrtě století nazpět. Nýbrž se nacházíš v devatenáctém roce století jednadvacátého. Oním zrádcem není „zbloudilý“ člen tehdejší KSČ. Ale člen nynější ODS, jmenovitě Václav Klaus ml., jenž byl v minulých dnech z této strany vyobcován. Jeho neodpustitelným hříchem bylo, že nesdílel jednotný názor s nafialovělým koncilem tradičně modré ODS. Jediným štěstím hříšníka bylo, že už není středověk. Jak si s úlevou mezi sebou špitají početní sympatizanti hříšníka z řad ODS.

Přemysl (publikováno 25. 3. 2019)


Když Prášil o Prášilovi prášil

Jde nikoliv o slovní hříčku, nýbrž o poznatek z nedávné konference ODS. Na této konferenci předseda strany Fiala hýřil ve svém propagandistickém zanícení natolik alegoriemi, že by zahanbil i obrozenecké básníky. Třeba svého úhlavního nepřítele premiéra Babiše přirovnal k baronu Prášilovi. Podle očitých svědků na konferenci se natolik vžil do role kritika „Babišova Prášila“, až se sám v Prášila proměnil. Nic nového ale pod sluncem. To se špatným hercům často stává. A politikům, kteří jsou jejich klonem, jakbysmet.

Přemysl (publikováno 1. 4. 2019)


Vespula vulgaris

Nejmenovaný antropolog po důkladném bádání odhalil prapůvod čeledi homo politicus, tedy politiků. Tím je hmyz zvaný vespula vulgaris, neboli vosa obecná. Antropolog to doložil dlouholetým výzkumem včetně poslanecké sněmovny. Uvádí, že prapůvod poslanců je nutí přelétat jako vosy „z kytičky na kytičku“ podle sladkosti nektaru obsaženém v květech. Obdobný trend badatel odhalil i v politických stranách. Zde se homo politicus soustřeďuje na obilniny. Usedne mezi soukmenovci vždy tam, kde mu „pšenka kvete.“

Přemysl (publikováno 8. 4. 2019)


Pozvání na oběd

„Málem třicet korun za kilo brambor, kdo to kdy viděl,“ podivila se dáma středních let v zelinářství, když její oko spočinulo u cenovky brambor. Místní politický aktivista jisté ministrany, který v zelinářství nakupoval mrkev, snažil se dámě upřímně vysvětlit, že sice brambory podražily, avšak banány jsou teď za jednadvacet a nemusí se na ně stát fronta, jako kdysi. „Milý pane,“ usmála se příjemně na aktivistu dáma, „zvu vás v neděli k sobě na oběd. Budeme mít velikonoční sekanou a jako přílohu k němu připravím krájené banány. Manžel nad tím sice ohrne nos, ale jak vás tak poslouchám, vy si na tom určitě pochutnáte.“

Přemysl (publikováno 15. 4. 2019)


Nová soutěžní disciplína

Týká se skákání. Nikoliv do dálky nebo do výšky či z padáku, ale do řeči. Lze ho zařadit do žurnalistického klání třeba o Peroutkův metál. Pravidla jsou jednoduchá. Nenechat v televizní besedě se zvláštně vytypovaným besedníkem dokončit ho ani jednu větu. Podaří-li se to moderátorovi, stává se vítězem. Průkopníkem u nás a pravděpodobně i ve světě je v této disciplíně Václav Moravec z České televize, který nemá ve skákání do řeči široko daleko konkurenta. Proto je jeho skákání do řeči někdy označováno jako Moravcův skok. Že by se na obzoru rýsovala nová olympijská disciplína?

Přemysl (publikováno 13. 5. 2019)


Z modra do hněda

Takzvaná demokratická ODS se postupně vybarvuje. Nejprve byla jasně modrá, pak zásluhou svého předsedy zfialověla a teď pomalu hnědne. Jak jinak lze totiž hodnotit vyjádření nikoliv bezvýznamného člena ODS, který se o prezidentu republiky vyjádřil, že je ho třeba podřezat jako svini. Slovník, za nějž by se jistě nemusel svého času stydět člen NSDAP v hitlerovském Německu nebo ukrajinský banderovec, který si v minulosti nic nezadal s nacistickými válečnými praktikami a jemuž se nyní opět začíná na Ukrajině dařit.

Přemysl (publikováno 20. 5. 2019)


„Úderná zbraň“ statistiky

Předseda KSČM se nedávno veřejně přihlásil k poezii mého oblíbeného básníka Viktora Dyka, z nějž citoval. Žel záhy sklouzl k číslům a statistice, s jejichž pomocí ubíjel spolustraníka Skálu, který mu zřejmě pije krev. Hlava nehlava do něj nemilosrdně bušil preferenčními hlasy některých kandidátů za KSČM v předchozích volebních klání. Čelil tak mj. kritice sestupné tendence KSČM, v pořadí snad šestých pro tuto stranu neúspěšných volbách… Jako by přitom zapomněl na známou, praxí prověřenou definici, že statistika je pouhý přesný součet nepřesných čísel. Až když se začne snoubit s jinými poznatky, třeba filozofickými, začne smysluplně vypovídat.

Přemysl (publikováno 10. 6. 2019)


 
 
 
 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky