Zpravodaj číslo 1/2022 únor 2022) - Obvodní výbor KSČM Praha 2

Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Zpravodaj číslo 1/2022 únor 2022)

Zpravodaj OV

Zpravodaj Obvodního výboru KSČM Praha 2

Z Přemyslova facebookového deníčku
Rok se přehoupl přes Silvestra a opět se Vám, vážení čtenáři, hlásím. Hlavně těm z Vás, kteří mě pravidelně nesledujete na sociálních sítích (Facebook je Vám dostupný i na internetových stránkách OV KSČM Praha 2, které jsou snadno dosažitelné také přes Google nebo Seznam.cz). Toto číslo Zpravodaje zahrnuje mé krátké, nikoliv však režimní, komentáře odrážející aktuální, převážně politické události od června loňského roku až po letošní leden.
Se soudružským pozdravem a s obrazným přáním "Nenechme se pokořit trpaslíky z Pětikol!"

Váš Přemysl  



Příspěvek ke kultivaci redaktorů

Exprezident Klaus není můj šálek čaje. Ale vážím si ho, protože je vzdělaný. A také třeba proto, že vyslal svým nedávným protestním odchodem z rozhlasového studia jasný signál některým redaktorům, kteří si pletou veřejný prostor s pavlačí. Ukázal tak mj., že nejen média se mohou podílet na kultivaci politiků. Ale že to může platit i naopak. Při troše odvahy a méně lokajství, páni politici!

Přemysl (zveřejněno 21. 6. 2021)


Ať to stojí, co to stojí

„Zabránili jsme ruským a čínským firmám, aby stavěly Dukovany,“ chvástá se vůdce souručenství ODS, TOP 09 a lidovců Fiala. Přeloženo: vyhnali jste Rusy a Čínu z Dukovan a tedy i peníze z našich peněženek. Neboť jak je veřejným tajemstvím, projekty ostatních zájemců o výstavbu Dukovan jsou dražší, což se mj. promítne i do ceny energie. Co bychom ale neobětovali pro našeho bratra ve zbrani, že pane Fialo? Ať to stojí, co to stojí!

Přemysl (zveřejněno 28. 6. 2021)


Doporučená literatura

Pořád mi to hlava nebere. Aniž by to policie jednoznačně prokázala a soud vynesl rozsudek, bylo rozhodnuto o stamiliónové náhradě škody údajným zločincem v kauze Vrbětice. V tom by se snad ztratil i Dostojevskij, autor světoznámého románu Zločin a trest. Pane ministře zahraničních věcí Kulhánku z ČSSD, doporučuji vám i vašim poradcům si ho přečíst. Třeba to bude k něčemu platné.

Přemysl (zveřejněno 5. 7. 2021)


Rozděluj a panuj!

Kdepak, vzdělaný člověk, a navíc v politice, se nezapře. Jako třeba profesor Fiala, předseda ODS, také se třesoucí na funkci premiéra. Uvedl, že stát s očkováním zaspal a iniciativu naštěstí převzaly obce a kraje, které svou práci dělají skvěle. Pane profesore, římský císař Caesar by z Vás měl radost, jak se snažíte aplikovat jeho mocenské krédo „Rozděluj a panuj“ v praxi. Ještě tak mít tu moc, pane profesore. To by se to rozdělovalo!


Přemysl (zveřejněno 12. 7. 2021)

Kritika se zapovídá

„Kdo si dovolí kritizovat zpravodajství a aktuální publicistiku České televize…, či jen generálního ředitele…, je potrefenými okamžitě obviněn z útoku na svobodu a nezávislost médií.“ Považoval bych to za pomluvu anonymního diváka. Ovšem kdyby tuto „pomluvu“ nenapsal člověk, který je v zákulisí České televize (ČT) jako doma: Pavel Matocha, předseda rady ČT. Tedy člověk, jenž dozajista ví, o čem mluví… Že by si ČT libovala v totalitě?

Přemysl (zveřejněno 19. 7. 2021)


Opakovaný vtip

Před časem jsem listoval ve vzpomínkách světově známého sovětského spisovatele Erenburga. Krátce po válce, v roce 1946, byl pozván do Ameriky. V novinách se zde tehdy dočetl, že jeho vlast se chystá vyhlásit válku USA. Zasmál se tomu jako vtipu. Připomněl jsem si to, když někteří naši politici, novináři a žel i generálové připisují Rusku stejné úmysly vůči Ukrajině a zemím NATO. Nesmál jsem se ale tomu. Neboť opakovaný vtip je spíš k pláči než k smíchu. Nad slaboduchostí jeho autorů.

Přemysl (zveřejněno 26. 7. 2021)


Z Malé Strany do Bohnic

Neumím posoudit, zdali je premiérův návrh týkající se vzniku vládní čtvrtě kdesi na okraji Prahy účelný. Ale za jedno bych se přimluvil: přestěhování Senátu z Malé Strany do pražských Bohnic, kde se nachází Psychiatrická nemocnice. Třeba by to prospělo některým jeho členům v léčbě možné schizofrenie. Jak jinak jim totiž pomoci, aby se zbavili paranoidních bludů, např. o neschopnosti prezidenta vykonávat funkci, a věnovali se úkolům, jimiž je ve volbách pověřili občané?

Přemysl (zveřejněno 2. 8. 2021)


Manuál proti špionům

Profesoři Univerzity Karlovy v Praze (UK) podle médií vyrukovali do boje proti špionům. Jak jinak: čínským a ruským. A to s pomocí manuálu, jejž UK připravila s jistým pracovištěm při ministerstvu vnitra. Otec vlasti Karel IV. se asi otáčí v hrobě. A nepřestává se divit, čemu všemu „jeho“ univerzita, ctihodná akademická půda, musí nyní sloužit!

Přemysl (zveřejněno 9. 8. 2021)


Poděkování

Ideologie je v České televizi (ČT) jako v koze. Dokonce nechyběla ani v přenosech ČT z atletického olympijského klání v Tokiu. Mezi jednotlivými disciplínami nás, diváky, komentátor tu a tam ideově-politicky proškolil. Třeba pokud šlo o běloruskou závodnici, jež si to z Tokia místo domů zamířila do emigrace. Děkuji ČT, že má o nás takovou starost. Abychom se hříšnými plebejskými myšlenkami neocitli na šikmé ploše.


Přemysl (zveřejněno 16. 8. 2021)


Nebetyčně drzý velvyslanec

Už i Ukrajina se snaží „mistrovat“ naše média. Nedávno tak učinil ukrajinský velvyslanec u nás. Napomenul televizi Prima Zoom, že vysílá proruské pořady. Rázně na to zareagoval Vadim Petrov, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání: „Pan velvyslanec je nebetyčně drzý … myslí si, že … nás může poučovat, co v našich médiích smí nebo nesmí být… Někdo by mu to měl říct.“ Ale kdo, pane Petrove? Když příslušné ministerstvo strká hlavu do písku třeba před banderovskými zvěrstvy podporovanými nacisty za 2. světové války na Ukrajině. A to i na volyňských Češích

Přemysl (zveřejněno 23. 8. 2021)


O pánech a kmánech

I navzdory Listopadu platí, že jsme si rovni, ale někteří z nás jsou si rovnější. Například zatímco většina lidí se v zájmu omezení koronaviru „dusí“ v rouškách, celebrity si je zaměnily za doušky lázeňského ozónu. Jak bezděky prozradila Česká televize ze zahájení letošního filmového festivalu v Karlových Varech. Rouškou se zde „ozdobil“ pouze ministr zdravotnictví. Ostatní, včetně ministra kultury, nám mj. vzkázali: Co je dovoleno pánovi, zapovídá se kmánovi!


Přemysl (zveřejněno 30. 8. 2021)


Nepříliš dobrá reference

Myslel jsem si, že vzhledem ke vzdělání i zkušenostem by byl armádní generál Pavel vhodným budoucím prezidentem, o což také usiluje. Avšak když teď NATO neuspělo s Tálibánem, již si to nemyslím. Zejména proto, že na tom má podíl i Pavel, neboť ještě nedávno zastával jednu z klíčových spojeneckých funkcí: předsedy vojenského výboru NATO. A to není příliš dobrá reference pro možného prezidenta.

Přemysl (zveřejněno 6. 9. 2021)


V hlavní roli Andrej Babiš mladší

Prý se v pražské kavárně šušká, že neukojená touha točit hraný film vedla málo známého dokumentaristu Klusáka k rozhodnému činu. Jelikož se nenašel nikdo, kdo by docenil jeho skrytou genialitu hodnou světově proslulého režiséra Felliniho, údajně se odhodlal natočit si hraný film sám. Hlavní roli obsadil Andrejem Babišem mladším. Záběry z filmu již představila Česká televize. Zatím tají, jde-li o komedii, či tragédii.


Přemysl (zveřejněno 13. 9. 2021)


Že by Velký bratr vstal z mrtvých?

„Pokud nejste terorista nebo špion… ani nejste v kontaktu s lidmi, kteří ve zmíněných oblastech nemají čisté svědomí,… nemusíte se… našeho zájmu… obávat.“ Spadl mi kámen ze srdce, když jsem si v České televizi vyslechl ujištění BISky. Avšak jen do okamžiku, než jsem si položil otázku, jak se pozná např. náhodný spolustolovník v naší hospůdce, že není špion nebo terorista či jiný škůdce s nečistým svědomím? Snad Velký bratr z Orwellova románu „1984“ nevstal z mrtvých a nepřiložil cihličku k stavbě tzv. čínské zdi mezi námi?


Přemysl (zveřejněno 20. 9. 2021)


Posedlost zhrzené milenky

Jak známo i laické veřejnosti, řazení informací v masmédiu je vždy určeno jejich aktuálností. Bezpochyby aktualitou číslo jedna nedávno byla prohra NATO v Afghánistánu. Alespoň pro světová média. Ne však pro Českou televizi (ČT). S posedlostí zhrzené milenky v ten čas před vším nejednou upřednostnila Čapí hnízdo. Že by Čapí hnízdo bylo blíž afghánskému Kábulu než středočeskému Benešovu? Člověk u ČT nikdy neví.


Přemysl (zveřejněno 27. 9. 2021)


Slova, slova, slova…

Vzpomínáte, jak např. piráti před minulými volbami slibovali, že rozetnou gordický uzel kauzy OKD? A vida, nové volby za dveřmi a uzel zůstal uzlem. Papír volebních programů snese zkrátka všechno. Vždyť v nich nejde ani tak o činy jako o „slova, slova, slova“, řečeno s Hamletem. A také o touhu po moci a penězích, dodávám skromně já. Mějme to prosím na paměti, až budeme nyní vážit cestu k volebním urnám.

Přemysl (zveřejněno 4. 10. 2021)


Nové hvězdy šoubyznysu

Měl jsem za zlé České televizi, že rezignuje na zábavu. Většinou jen opakovala letité zábavné pořady. Až před volbami jsem pochopil její záměr. Přesunula totiž zábavu z estrádních pódií na debatní politická kolbiště. A vyšlo jí to. Leckterý bavič může mnohým politikům závidět jejich komické výstupy. Lze se těšit, že i novou sněmovnu tak promění v jakýsi komediální tyátr. Doufejme, že nás neusmějí až k slzám.

Přemysl (zveřejněno 11. 10. 2021)


Kapitál KSČM a co s ním?

Není tajemstvím, KSČM prohrála volby. Jak v ní teď dál? Zřejmě dojde k výměně předsedy strany. Zájemců o něj je asi víc. Každý z nich si nyní tzv. brousí meč, aby setnul sokům hlavy. Proslýchá se, že to bude jediným bodem mimořádného sjezdu KSČM. Nabízejí se však otázky… Neměla by tomu zde předcházet i rozprava o politickém programu strany? A také o přihlášení se či nikoliv k jeho koneckonců duchovnímu otci, který zanechal svým potomkům dědictví, kapitál i s velkým „K“? A neměl by tedy předseda KSČM vzejít z otevřené sjezdové „bitvy“ týkající se především tohoto dědictví?

Přemysl (zveřejněno 18. 10. 2021)


Senátor ČR smyslů zbavený?

„Nevěřil jsem svým uším a očím,“ prohlásil veřejně místopředseda Senátu Růžička nad zprávou z nemocnice, v níž leží prezident. To může vést k domněnce i o zdravotních potížích Růžičky. Ztráta těchto smyslů je handicapem např. pro řidiče, natož pro politika. Věřme, že předseda Senátu Vystrčil pošle kolegu na vyšetření a zveřejní o tom zprávu. Vždyť Růžička je obrazně také řidičem. Podílí se na řízení osudu nás všech.

Přemysl (zveřejněno 25. 10. 2021)


Televize v roli pštrosa

Rychlostí blesku informovala Česká televize (ČT) o nemoci prezidenta. Jeho převoz do nemocnice se málem konal v přímém přenosu. A to nemluvě již o soustavných informacích týkajících se údajné neschopnosti prezidenta vykonávat úřad. Jakmile ale nemocnice vydala zprávu o mírném zlepšení prezidentova stavu, proměnila se ČT v pštrosa. Strčila hlavu do písku. Proč asi?

Přemysl (zveřejněno 1. 11. 2021)


Celý Zpravodaj získáte ztažením!
Zdroj obrázků: Internet


 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky